top of page

gip: onderzoek

miniatuur museums:

-Museum to scale 1/7 is een initiatief van Ronny Van de Velde dat vorm gegeven wordt door kunstenaar Wesley Meuris en waarin het museum naar goede postmoderne traditie subject én object is. Het Museum op schaal beslaat meer dan honderd miniatuurzalen op schaal 1/7 gewijd aan Belgische kunstenaars en Belgische artistieke bewegingen

-Op 2 december 1997 werd door de burgemeester van Amsterdam, de heer Schelto Patijn het Reflex Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst in het Academisch Medisch Centrum geopend. Het Miniatuur Museum is een initiatief van Ria en Lex Daniëls. Dertig jaar geleden begonnen zij met het verzamelen van miniatuur kunstwerken. 
Inmiddels bestaat de collectie uit ongeveer 1500 miniatuur kunstwerken van meer dan 500 kunstenaars van 49 verschillende nationaliteiten. Hierdoor geeft het museum een nagenoeg compleet beeld van de moderne kunst. 

-Het Miniatuur Museum van Lex en Ria Daniëls heropent zaterdag in een nieuw  onderkomen in de geheel vernieuwde Wonderkamers voor jongeren in het Gemeentemuseum Den Haag. De collectie omvat 2000  kunstwerken van ruim 850 kunstenaars, onder wie grote namen als Damien Hirst, Georg Baselitz, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Marlene Dumas en Erwin Olaf. Er is een mooi vormgegeven mini-catalogus uitgebracht waarvan de opbrengst – traditie in de geschiedenis van het Miniatuur Museum - naar de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) gaat. Het museum had ook jarenlang een plek op de afdeling kinderoncologie van het AMC.

kunstenaars die werken rond technieken die ik ga gebruiken:

Frans Sloesen is in 1992 begonnen met het maken van keramische objecten. Daarna maakte hij beelden uit speksteen. Van 2005 tot 2011 volgde hij de kunstopleiding aan de Academie voor de Schone Kunsten te Arendonk. Hier werden figuren naar model geboetseerd en in gips uitgevoerd.
Sinds 2011 maakt hij sculpturen uit arduin, Chinese hardsteen en marmer. Zijn werk is zowel figuratief als abstract en wordt van ruw tot gepolijst uitgevoerd. Frans Sloesen haalt zijn inspiratie uit menselijke figuren en organische vormen. Ook het werk van vroegere en hedendaagse kunstenaars is een inspiratiebron voor hem.
Mark Jenkins (geboren in 1970) is een Amerikaanse kunstenaar die sculpturale straatinstallaties maakt. Jenkins 'praktijk van straatkunst is om de' straat als podium 'te gebruiken, waar zijn sculpturen interageren met de omgeving, inclusief voorbijgangers die zonder het te weten acteurs worden. Zijn installaties trekken vaak de aandacht van de politie. Zijn werk wordt beschreven als grillig, macaber, schokkend en situationistisch. Jenkins noemt Juan Muñoz als zijn eerste inspiratie. 

onderzoek filmpjes:

bottom of page